De profesie inginer, bărbatul şi-a găsit pasiunea bătrâneţii: redă viaţa ceasurilor vechi din bisericile fortificate. La 75 de ani, este printre ultimii meşteri de ceasuri medievale din România. S-a specializat în restaurarea ceasurilor vechi.
De aproape două decenii urcă cele 84 de trepte întortocheate din turnul Casei Sfatului doar pentru a avea grijă ca bătrânul ceas de aici să indice ora exactă. Zoltan Boier ieşise la pensie de câţiva ani când i s-a propus să repare, pentru prima dată, vechiul ceas din turnul Casei Sfatului. Momentul era cu atât mai important cu cât era în desfăşurare Festivalul Cerbului de Aur.
„Îmi amintesc că atunci era un bătrân sas care se ocupa de ceas, dar care era depăşit de problema electrică. Era o urgenţă şi trebuia să o rezolv, pentru că ceasul era stricat. De când a început spectacolul, timp de două seri, am mutat limbile ceasului din minut în minut, până la finalul concertelor, pentru ca atunci când se filma cadranul să arate ora exactă, să nu ne facem de ruşine", îşi aminteşte bătrânul.
De atunci, braşoveanul curăţă şi unge ceasul, de două ori pe săptămână, pentru a funcţiona la parametri normali şi se ocupă de tot ceea ce presupune întreţinerea lui. Pentru că de profesie este inginer, Zoltan Boier a realizat mai multe mecanisme care i-au uşurat mult munca. Pentru bătrân, ceasul şi întreţinerea reprezintă un hobby.
Rudă cu cel care a montat ceasul
Aşa a aflat braşoveanul că persoana care a montat ceasul din Turnul Casei Sfatului, în 1877, este chiar un descendent din familia sa, al cărui nume este inscripţionat pe una dintre piesele interioare. „Josef Both a fost rudă prin alianţă cu mine şi el este cel care a montat ceasul aici în 1877. Am descoperit şi alte ceasuri montate tot de el prin judeţ. Întâmplare sau nu, eu mă ocup acum de acest ceas", spune Zoltan Boer.
Pentru bătrân este floare la ure