Confruntări violente au avut loc ieri în apropierea reşedinţei lui Muammar Gaddafi. Liderii rebelilor libieni sunt gata să se instaleze la Tripoli. Deşi colonelul Gaddafi nu a capitulat, libienii sărbătoresc deja sfârşitul a 42 de ani de dictatură şi se pregătesc de o nouă guvernare.
După confruntări dure la periferia Tripoli în noaptea de duminică spre luni, rebelii au ajuns ieri-dimineaţă în centrul oraşului, în Piaţa Verde, locul simbolic în care se adunau partizanii regimului, rebotezat acum de insurgenţi „Piaţa Martirilor". Televiziunea de stat, instrumentul de propagandă al lui Gaddafi, a fost asediată de opozanţi, iar ştirea că premierul libian a fugit în Tunisia s-a răspândit cu repeziciune în rândul populaţiei. Rebelii au încercat să ia cu asalt Bab al-Aziziya, reşedinţa blindată a lui Muammar Gaddafi. Deşi aproape toate clădirile au fost distruse de bombardamentele aliaţilor, Gaddafi a reuşit să rămână în viaţă, ascunzându-se într-unul dintre buncărele din complex. Trupele loiale regimului au ripostat imediat deschizând focul asupra rebelilor, ba mai mult, au mobilizat câteva tancuri, care să-i intimideze pe opozanţi. Vezi cum sarbatoresc rebelii cucerirea Tripoli.
Semnalul de atac, din moschei Asaltul asupra capitalei Tripoli a început însă sâmbătă seară, odată cu lansarea „Operaţiunii Sirena", o acţiunea coordonată a Consiliului Naţional de Tranziţie, rebeli şi NATO. De la megafoanele moscheilor, muftiii au chemat populaţia la lupta finală împotriva dictatorului. Potrivit „Daily Mail", apelul liderilor religioşi a fost semnalul pentru activarea unor aşa-numite „celule în adormire", formate din civili care au fost înarmaţi, în secret, în cele şase luni de la declanşarea rebeliunii. Cotidianul britanic susţine că asaltul rebelilor a început de pe mare, aproximativ 200 de „luptători"venind spre capitală, de-a lungul coastei, dinspre Misrata. Ei