• Modificarea Codului Rutier va aduce soferilor amenzi mai mari, schimbarea unor reguli de circulatie si eliminarea punctelor de pedeapsa • În acelasi timp, permisele nu vor mai fi ridicate atat de usor, iar procesul-verbal prin care se constata amenda va fi executoriu si nu va mai putea fi contestat
Conform sefului Politiei Romane, Liviu Popa, actualul sistem de penalizare din Romania este ineficient deoarece nu a produs pana acum efectul dorit, asa ca vor fi adoptate niste schimbari menite sa il faca mult mai bun. El spunea vineri seara, in studioul televiziunii Antena 3, ca modalitatile de a pedepsi conducatorii auto sunt inutile. Acesta este unul din motivele pentru care se vor aplica amenzi mult mai mari pentru soferii care comit nereguli la regimul de viteza. "Amenzile pot ajunge si la 2.000 de euro. Daca o persoana îsi permite sa cumpere un bolid, poate sa-si ia si o amenda de 2.000 de euro", a spus Liviu Popa.
Pe langa amenzile mari, va avea loc si o schimbare favorabila detinatorilor de permise de conducere: acestea nu vor mai fi suspendate sau ridicate asa de usor. De exemplu, incalcarea liniei continue nu va mai fi sanctionata cu suspendarea carnetului, masura existenta fiind prea drastica. Se doreste si introducerea legii raspunderii obiective. Acest model a fost aplicat si pe teritoriul Ungariei, care, la un an dupa adoptarea actului normativ, a reusit sa reduca numarul accidentelor.
Amendamentul presupune sanctionarea proprietarului masinii cu care s-a comis neregula, indiferent daca acesta a fost sau nu la volan.
Procesul-verbal nu va mai putea fi contestat
O alta noutate consta in faptul ca procesul-verbal prin care va fi sesizata neregula nu va mai putea fi contestat, ci va fi pus in aplicare imediat. Spre exemplu, daca un sofer contesta acum procesul-verbal, va putea circula pana la dec