Intr-un peisaj in care dificultatile economice au dus la reducerea bugetelor si a numarului de angajati din companiile locale, din ce in ce mai multi angajatori apeleaza la diverse "artificii" pentru a-si motiva si retine personalul. Astfel, pachetele de beneficii sunt menite sa compenseze cresterile salariale modeste sau lipsa unor bonusuri generoase.
Angajatorii romani vor oferi anul acesta salarii in crestere cu 4%-7%, in functie de nivelul postului si domeniul de activitate, se arata intr-un studiu realizat de compania Mercer, care precizeaza totodata ca majorarile salariale atat in local, cat si international, vor fi moderate si precaute.
Pe segmentul top si middle management salariile vor creste cu circa 5,5% in 2011, valoare ce plaseaza Romania in spatele unor tari ca Rusia (9,8%), Turcia (7,8%) si Serbia (6%). In acelasi timp, cresterile salariale din companiile romanesti le depasesc pe cele din Bulgaria (5%), Polonia (4%), Italia (3%), Marea Britanie (3%), Germania (2,5%), Grecia (2,5%), Franta (2,5%) si Spania (2,5%).
"Tendinta generala este una moderata, desi exista cresteri la toate nivelurile, companiile sunt inca precaute in acordarea unor cresteri substantiale", a spus Oana Datki, country manager Consulteam.
Prin urmare, pentru ca nu au putu sa acorde cresteri sau bonusuri generoase, companiile romanesti s-au orientat catre acordarea de beneficii precum abonamente medicale pentru angajati si familiile acestora, asigurari de viata, preturi preferentiale la anumite servicii externe sau reduceri aplicate la produsele companiei.
"Natura beneficiilor depinde de profilul angajatilor. De exemplu, intr-o fabrica unde sunt 2.000 de lucratori in productie, salariul de baza este cel mai important pentru angajat si familia lui. Prin urmare, in zona de productie pachetele de beneficii sunt o practica mult mai