Mai mult de 100.000 de euro a câştigat deputatul PSD din vânzarea casei construită cu credit de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe, pe malul Lacului Griviţa.
Scopul înfiinţării, în 2000, a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), acela de a acoperi cererea de case a persoanelor care nu îşi puteau permite o locuinţă decentă, a fost iute speculat de diverse personalităţi politice, rude ale acestora, dar şi de "bişniţarii" cu demnităţi în aparatul de stat. Aceştia au simţit că e rost de o mică afacere, s-au strecurat pe lista ANL, au contractat locuinţe pe care le-au revândut, cu un profit frumos, deloc de neglijat.
O afacere imobiliară obişnuită, s-ar putea spune, dacă nu ar fi vorba de case subvenţionate de stat, cu utilităţi gratis şi fără TVA. Cristian Rizea, deputatul PSD cu Ferrari pus pe numele şoferului, cercetat de procurorii anticorupţie, dar şi de inspectorii fiscali şi cei de integritate, este unul dintre cei care au făcut afaceri cu locuinţele subvenţionate de stat.
Chilipirul de pe malul lacului
În 2002, când Cristian Rizea, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Tineret, a semnat contractul cu ANL pentru construirea unei vile într-un nou cartier pe malul lacului Griviţa, facilităţile erau "fără număr" – TVA zero, dobândă mai mică decât cea de la bancă, başca utilităţile (apă, curent electric, gaze, canalizare) aduse gratis în casă (vilă-n.n.).
Aflat la prima afacere imobiliară, junele necăsătorit (a fost cununat, câteva luni mai târziu, de ministrul Alexandru Athanasiu) a întrunit punctajul pentru creditul de construire a unei vile ANL. Avea 33 ani, era la prima casă, a depus avans de 50%, dar a primit şi un mic brânci înainte de la funcţionarii ANL, care i-au dat 90 de puncte pentru avansul plătit, deşi maximul era de 70 de puncte. Una peste alta, Rizea a plătit pentru vilă 72.500 de euro, plus o dobândă subvenţionată de nu