Firmele respective nu plătesc contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj timp de un an sau un an şi jumătate, iar în fiecare lună primesc diverse sume, pentru fiecare absolvent.
Articolul 80 din Legea nr. 76 / 2002 actualizată prevede că angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi timp de un an de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj aferentă absolvenţilor încadraţi.
Totodată, în această perioadă, societăţile respective primesc lunar pentru fiecare absolvent: o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social pentru absolvenţii de învăţământ superior.
Angajatorii care încadrează pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc pentru fiecare absolvent sumele prevăzute mai sus pe o perioadă de 18 luni.
Raporturile de muncă trebuie menţinute cel puţin trei ani
Nu beneficiază de prevederile alineatelor 1 şi 2 angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ. Societăţile care angajează absolvenţi în condiţiile articolului 80 al Legii nr. 76 / 2002 sunt obligate să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin trei ani de la data încheierii.
Emilia Murineanu, directorul executiv al al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, a precizat că, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ, în sensul legii mai sus menţionate, se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii