Intrebarea de un milion de euro: este argintul noul aur pe termen lung, in conditiile in care se preconizeaza ca metalul galben va ajunge pana la finele anului la valoarea de 2.200-2.300 de dolari pe uncie?
Cert este ca cine a mizat pe aur in ultimele 12 luni a avut parte de un profit bunicel pentru o perioada atat de scurta, avand in vedere ca acesta a crescut, de la 1.200 de dolari uncia, la peste 1.800 dolari (crestere de 50%).
Pe de alta parte, anul trecut, in septembrie, argintul valora cam 20 de dolari uncia, iar acum acesta a trecut usor de 40 de dolari, ceea ce plaseaza acest metal la o crestere de 100%, in numai 12 luni, potrivit site-ului de monitorizare a schimburilor valutare XE.com.
Este adevarat ca pentru investitorii slabi de inima nu este recomandat sa te joci cu argintul, pentru ca pe piata financiara acesta este cu adevarat "viu" si volatil.
Argintul este folosit foarte mult in sectorul bijuteriilor, dar mai ales in industria electronicelor, avand in vedere ca este unul dintre cele mai bune metale conductoare de curent electric. Asteptand ca pretul argintului sa creasca exponential in urmatorii 5 ani, companiile din domenii spera la profituri imense.
Investitorii mizeaza pe faptul ca zilnic sunt cam un milion de uncii de argint disponibile pe piata, in care se poate investi.
Argintul, vedeta de aur a decadei
Daca ne uitam la aur acum, cu pretul ajustat de inflatie, acest metal nu este nici pe departe la valoarea pe care o avea in 1980. Pe atunci, uncia valora cam 850 de dolari, care, in banii de astazi, se ridica la 2.400 de dolari/uncie.
Trecand peste minunatul record al aurului, de acum 30 de ani, argintul a mers nu bine, ci exceptional, in ultima decada. In 2001, argintul se putea cumpara la un pret sub 4,90 de dolari pe uncie. La un moment dat chiar ca