Principalul efect vizibil al turbulenţelor financiare externe pe piaţa de la Bucureşti a fost săptămâna trecută creşterea costului de finanţare al Ministerului Finanţelor cu circa 0,25%: la licitaţia de joi pentru obligaţiuni de stat pe trei ani randamentul mediu acceptat a urcat la 7,34%, peste aşteptările iniţiale ale pieţei.
În acelaşi timp, suma pe care băncile erau dispuse să o plaseze a fost de numai 950 mil. lei, adică de circa 1,6 ori mai mult decât suma programată de Finanţe, faţă de suprasubscrieri de peste 2 ori la alte licitaţii.
"Deşi inflaţia s-a moderat vizibil în ultima perioadă, se pare că investitorii preferă să rămână prudenţi, iar două luni de dezinflaţie nu sunt probabil suficiente pentru o schimbare de optică. Există riscuri în creştere privind nivelul randamentelor la titluri de stat, riscuri legate de persistenţa unei aversiuni ridicate faţă de risc printre investitori", consideră analiştii BCR.
De asemenea, ING notează diferenţa semnificativă dintre randamentul mediu şi cel maxim acceptat joi de Finanţe - de 0,15 puncte procentuale - nivel nemaivăzut din martie 2010. "Asemenea diferenţe accentuează incertitudinea şi ar putea avea un impact asupra licitaţiilor viitoare."
Cererea de subscriere relativ redusă din partea băncilor nu este neapărat surprinzătoare având în vedere tensiunile care au apărut săptămâna trecută pe piaţa monetară, Banca Naţională intervenind prin două operaţiuni repo consecutive (lichidităţi contra titluri de stat) prin care a injectat un volum considerabil de circa 5,5 mld. lei (1,3 mld. euro). Dacă la prima licitaţie au venit cinci bănci, iar efectul asupra dobânzilor din piaţă nu s-a văzut, la a doua injecţie de lichiditate au participat nu mai puţin de nouă bănci, inclusiv jucători mari, potrivit informaţiilor de pe piaţă.
Întâmplător sau nu, sincopa de lichid