În primul rând, preţul barilului de petrol a scăzut uşor, fiind cotat la 81,44 de dolari la bursele europene. Acţiunile companiilor italiene prezente în Libia, ca Ansaldo (companie specializată în infratsructura feroviară şi telecomunicaţii) şi ENI (care operează în sectorul hidrocarburilor), au înregistrat creşteri record la bursă (mai mult de 5% la Bursa de la Milano), pe fondul apropierii sfârşitului regimului Gaddafi care va duce şi la reluarea activităţii.
O dată cu începutul războiului civil, gigantul energetic ENI a fost nevoit să închidă gazoductul Green Stream, care aduce gazul libian în Europa, via Mediterana. Acum viitorul sună bine, după cum afirmă ministrul de Externe italian Franco Frattini, pentru cele 100 de companii italiene prezente în Libia, şi acest lucru a tras după sine şi celelalte burse europene.
Sfârşitul războiului va însemna şi intensificarea prezenţei economice ale celor două mari puteri tradiţionale - Franţa şi Marea Britanie - care au dus şi greul războiului. Prin resursele şi poziţia sa, Libia va reprezenta un element esenţial în arhitectura energetică a Uniunii Europene, dar şi o binevenită bulă de oxigen pentru numeroase companii în special franco-britanice în timp de criză.
Reuniunea de urgenţă de la Paris a grupului de contact pe Libia, care va avea loc săptămâna viitoare, va avea în special o importantă dimensiune economică care înseamnă reconstrucţie şi continuarea proiectelor începute în timpul lui Gaddafi şi confirmate de Consiliul Naţional de Tranziţie.
Noile autorităţi nu vor duce lipsă de lichidităţi pentru continuarea proiectelor: numai în Statele Unite, fondurile şi bunurile libiene îngheţate în timpul conflictului se ridică la 30 de miliarde de dolari.
În primul rând, preţul barilului de petrol a scăzut uşor, fiind cotat la 81,44 de dolari la bursele europene. Acţiunile companiilor itali