Femeile casnice din Italia sunt cele mai "triste" din Europa, gradul de nemulţumire fiind foarte ridicat în comparaţie cu cele din Franţa sau Germania, arată asociaţia Femeile şi Calitatea Vieţii, care a realizat un sondaj în rândul a 4.000 de casnice în diverse ţări europene.
Primul semnal de alarmă a fost tras în 2008, după un sondaj al institutului european Eurispes. Această cercetare a fost prima anchetă aprofundată cu privire la aşteptările femeilor europene care au renunţat la serviciu pentru a se dedica întru totul familiei. Şi atunci italienele erau cele mai nefericite casnice: aproape două treimi nu se simţeau deloc împlinite.
Ce le nemulţumea pe italience ? Criza economică şi nemulţumirea de a drămui cu grijă fiecare bănuţ pentru a putea face faţă cheltuielilor legate de întreţinerea familiei şi, desigur, lipsa satisfacţiei din viaţa de cuplu. Pentru o femeie care este angajată, contabilitatea casei reprezintă o grijă mai mică decât pentru o femeie care trebuie să aştepte salariul soţului pentru a face bugetul familiei. Astfel, majoritatea casnicelor italiene (cam 70%) au renunţat să îşi ia vacanţă şi să iasă la o cină în oraş.
Şi ajungem în august 2011 cu o nouă anchetă despre casnice în Europa. Şi ce aflăm? Că situaţia s-a înrăutăţit. Italiencele ţin capul de afiş (mai mult de trei sferturi sunt nemulţumite) şi singura lor consolare este să ia visul drept refugiu, visul într-o viaţă mai bună. Casnicele italiene visează că vor câştiga la loto şi că astfel vor avea posibilitatea să părăsească ţara, visul, spun psihologii, unor femei abandonate lor însele. Italiencele sunt urmate de spaniole (două treimi), de casnicele franceze (57%), de englezoaice (puţin peste jumătate) şi de nemţoaice (47%).
Ce le nemulţumeşte acum? Din nou criza şi dificultăţile economice, dar şi lipsa susţinerii în cuplu. Se spulberă mitul soţului care ajut