A manca biscuiti sau prajituri, de trei ori pe saptamana, inseamna un risc marit de cancer al uterului, spun oamenii de stiinta suedezi, care au realizat un studiu pe 60.000 de femei, intins pe 10 ani.
Observand indeaproape obisnuintele lor alimentare, acestia au concluzionat ca cele care consumau de trei ori pe saptamana biscuiti, prajituri, checuri sau alte aluaturi dulci, aveau un risc cu 33% mi mare de a se imbolnavi de cancer al uterului. Cele care includeau in alimentatie si mai des dulciurile ajungeau la un risc de 42% de a se alege cu o tumoare, informeaza Daily Mail.
Desi se cunoastea faptul ca acest tip de cancer este mai probabil odata cu cresterea in greutate, oamenii de stiinta de la Institutul Karoliska din Stockholm au vrut sa vada daca exista vreo legatura intre dulciuri si tumori. In mod interesant, s-a aratat ca dulciurile, in general, nu duc la cresterea acestui risc, cel putin daca nu sunt in exces, ci doar cele enumerate mai sus. Nicio influenta nu par sa aiba sucurile dulci, gemul sau marmelada (bineinteles, cu conditia sa nu fie consumate excesiv).
Totusi, daca se depasesc 35 de grame de zahar pe zi - echivalentul a 7 lingurite - riscul de instalare a acestui tip de cancer creste cu 36%.
Cum poate fi explicat acest fenomen? Una dintre explicatii ar putea fi aceea ca creste nivelul estrogenului din organism, ceea ce s-a aratat ca duce la o crestere necontraolata a celulelor, o caracteristica a cancerului, dupa cum se mentioneaza in jurnalul Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.
A manca biscuiti sau prajituri, de trei ori pe saptamana, inseamna un risc marit de cancer al uterului, spun oamenii de stiinta suedezi, care au realizat un studiu pe 60.000 de femei, intins pe 10 ani.
Observand indeaproape obisnuintele lor alimentare, acestia au concluzionat ca cele c