Cine nu trece examenul de bacalaureat 2011 nici în sesiunea care începe astăzi, îşi ia adio de la facultate anul acesta. Examenele sunt supravegheate video, toleranţa faţă de fraudă e zero. EVZ îți arată câteva modele de subiecte și criteriile după care se ghidează profesorii în acordarea nivelului de competență. Sursa: Foto: Libertatea
Examenul începe astăzi, cu proba orală de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română. Sunt aproape 110.000 de candidaţi, cea mai mare cifră înregistrată în istoria Bacalaureatului pentru a doua sesiune de examen. Anul trecut, spre exemplu, cifra celor înscrişi a fost de 66.000.
Peste 78.000 de candidaţi vor susţine examenul la proba obligatorie a profilului, iar proba scrisă la limba şi literatura română va fi susţinută de 62.348 de candidaţi. Tot peste 60.000 de elevi sunt nevoiţi să dea din nou proba scrisă, la alegere, a profilului şi specializării liceului.
Altă sesiune, aceleaşi rigori
Cea de-a doua sesiune a examenului se desfăşoară sub aceleaşi auspicii ca cea din iulie: supraveghere video, intoleranţă faţă de fraudă. "Subiectele vor avea acelaşi grad de dificultate ca la prima sesiune, iar organizarea va fi cel puţin la fel de bună. În ceea ce priveşte corectarea, aceasta va fi echitabilă. Vom avea supraveghere video în toate centrele, însă ţin să reafirm poziţia Ministerului: cel mai important este cadrul didactic din spatele camerei", a precizat ministrul Educaţiei într-o conferinţă organizată aseară.
Câţi elevi vor promova de data aceasta?
În general, procentul celor care promovează la sesiunea din toamnă este cu mult mai scăzut decât al celor care dau examenul în iunie. Anul trecut, spre exemplu, în urma centralizării datelor, rata de promovare înregistrată la sesiunea din toamnă a fost 34,92%, faţă de 67%, cât fusese în prima sesiune. Tot în toamna anului trecut, niciun elev nu a