Femeile care au copii şi încearcă să facă totul singure pot avea grave probleme emoţionale. Cariera şi creşterea copiilor pot fi compatibile doar dacă femeile acceptă să „o lase mai moale“ şi să fie ajutate de membrii familiei, spun cercetătorii.
Mamele care au un loc de muncă şi încearcă să le facă pe toate singure sunt mai predispuse la depresie decât cele care acceptă faptul că nu pot face totul singure. „Cele mai multe locuri de muncă sunt făcute pentru angajaţii care nu au responsabilităţi de părinte", a spus coordonatoarea cercetărilor, Katrina Leupp. „Cariera şi creşterea copiilor pot fi compatibile dacă acceptăm să o lăsăm mai moale şi fim ajutate", a mai spus cercetătoarea. Ea crede că, în loc să încerce să facă totul singure, mamele care lucrează ar trebui să le ceară ajutorul membrilor familiei atunci când se ocupă de menaj şi să nu se simtă vinovate când pleacă mai devreme de la serviciu pentru a-şi îndeplini îndatoririle de mamă.
Pentru realizarea studiului, care a durat mai mulţi ani, au fost chestionate în legătură cu echilibrul dintre muncă şi viaţa de familie 1.600 de femei, scrie publicaţia livescience.com.
Tinerele mame au răspuns la întrebări precum: „O femeie care îşi îndeplineşte responsabilităţile de mamă nu are timp şi pentru carieră?" sau „o femeie este fericită atunci când stă acasă cu copilul ei?". Când femeile au ajuns la vârsta de 40 de ani, au fost examinate pentru ca acelea care au simptome de depresie să fie identificate.
Mereu obosite şi singure
Ca şi în cazul cercetărilor precedente, studiul a demonstrat faptul că mamele care stau acasă sunt mai predispuse la depresie decât cele care lucrează. Conform specialiştilor, lipsa companiei unui adult şi faptul că nu se ocupă decât de copil întreaga zi sunt principalele motive pentru care mamele cad în depresie. Ele au o senzaţie permanentă de oboseală şi simt c