Viitoarele extractii de aur de la Rosia Montana au deopotriva sustinatori si opozanti, cei mai multi dintre acestia fiind din randul ecologistilor. Subiectul a ajuns si in presa straina.
"Rosia Montana: Un taram dintr-o poveste cu o comoara din aur, in care nu toate personajele sunt fericite". Asa descrie Alison Mutler, corespondentul Associated Press in Romania, Rosia Montana, reportajul fiind citat de Pottsmerc.com.
Corespondentul AP mai scrie ca in regiunea in care se pregateste extragerea a peste 300 de tone de aur, compania canadiana Gold Corporation va folosi cianuri si va demola mare parte dintr-un vechi oras al Romaniei. Insa, cei mai multi locuitori ai orasului de 4.000 de locuitori, in care somajul se ridica la aproape 80%, sustin proiectul.
Astfel, Silviu Aida, un mecanic de 40 de ani care lucreaza pentru Gold Corporation, spune ca deschiderea minei la Rosia va fi o binefacere, in primul rand prin crearea de noi locuri de munca. "Va aduce beneficii si statului roman. Ne va scoate din saracie", spune el.
"Cel mai rau lucru care li se poate intampla localnicilor ar fi sa nu se profite de cea mai mare oportunitate de dezvoltare a regiunii in viitor", a sustinut la randul sau, Catalin Hosu, Director Regional de Comunicare la Rosia Montana Gold Corporation, companie care sustine ca a investit pana acum 400 de milioane de dolari in mina, la care statul roman are o participatie de 20%.
Douglas Mcfarlane, editor la Romanian Environmentalist News, este insa sceptic. "Odata ce compania va obtine ce vrea nu va mai putea fi oprita", a spus el, referindu-se la modalitatea bazata pe cianuri prin care compania canadiana va extrage aurul de la Rosia. Articolul aminteste de asemenea si de faptul ca presedintele Traian Basescu este un sustinator al proiectului, declarand recent ca va aduce beneficii financiare Roma