La sfârșitul săptămânii trecute, Capital scria că acțiunile băncii georgiene Liberty s-au prăbușit cu mai mult de 80% din momentul în care aceasta a fost cumpărată în 2009 de Dinu Patriciu. Totuși, miliardarul român nu numai că nu a pierdut, ci, dimpotrivă, înregistrează un câștig considerabil. Află cum a reușit.
Pe 19 septembrie 2009, Patriciu a preluat controlul (91,218% din acțiuni) Băncii Poporului din Georgia (People’s Bank of Georgia) prin intermediul vehiculului de investiții Liberty Capital LLC, deținut în totalitate Liberty Investments Holding BV înregistrat în Olanda, tranzacția fiind anunțată cu trei zile mai târziu.
Inițial nu a fost anunțat prețul/acțiune la care s-a încheiat tranzacția, dar Bloomberg scria că, potrivit unor surse din piață, banca georgiană fusese preluată la o cotație cu mai mult de 80% sub prețul mediu de tranzacționare din acea perioadă, iar președintele vehiculului de investiții al lui Patriciu, Lado Gurgenidze, indica o sumă de circa 15 milioane dolari.
Practic, la acea vreme capitalizarea băncii georgiene era de circa 95 milioane de dolari, iar Patriciu ar fi preluat-o pentru numai 15 milioane de dolari, deși capitalizarea pachetului cumpărat era de 87,5 milioane dolari.
În acea perioadă, acțiunile băncii georgiene se tranzacționau pe medie la circa 0,10 lari. Ulterior, ca deținător a peste 50% din acțiunile PBG, Liberty Capital LLC a trebuit să lanseze o ofertă de preluare a restului de acțiuni din piață, moment cu care a dezvăluit și prețul la care preluase controlul, de 0,012 lari. Cu alte cuvinte, Dinu Patriciu a cumpărat Banca Poporului din Georgia cu un discount de 82% față de valoarea dată de bursă. Câțiva oficiali georgieni și avocați declarau atunci că prețul tranzacției este unul corect, care reflectă problemele cu care se confrunta banca.
În momentul preluării