INEDIT Numărul ţânţarilor a fost monitorizat în Slatina nu numai prin folosirea unor aparate specializate, dar şi cu ajutorul unor cobai umani. Angajaţii firmei de salubrizare au contorizat pe propria piele atacurile ţânţarilor.
Concesionara serviciului de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare SC Coral Impex SRL Ploieşti a găsit o metodă inedită de a testa numărul ţânţarilor în municipiul Slatina. Gradul de infestare cu ţânţari pe domeniul public a fost monitorizat prin două metode: amplasarea de insectocutoare şi staţii de monitorizare, dar şi prin observarea directă de către personalul propriu de specialitete în spaţiile deschise. Observarea a presupus însă folosirea propriu-zisă a acelor angajaţi pe post de cobai, fiind postaţi în spaţii deschise pentru a momi ţânţarii şi a li se număra apoi înţepăturile.
Metoda a fost adusă la cunoştinţa Primăriei Slatina şi consilierilor locali în raportul prin care societatea a justificat necesitatea alocării unor sume suplimentare de bani necesare unor noi stropiri.
“În ceea ce priveşte a doua metodă de monitorizare, aceasta s-a realizat prin observarea directă într-un interval de timp de două ore după apusul soarelui în spaţii deschise, parcuri, zone cu verdeaţă, în această acţiune fiind angrenaţi şase angajaţi ai societăţii, care au contabilizat atacurile ţânţarilor. Gradul mare de infestare este considerat atunci când au fost înregistrate peste cinci atacuri. În urma contabilizării atacurilor ţânţarilor, s-a stabilit un grad mare de infestare”, a precizat adminstratorul Alexandru Badea.
Consilierii locali au aprobat suplimentarea sumei revenită prin contract anul acesta până la 700.000 de lei.
“S-au expus riscului, ca orice cetăţean”
Monitorizarea cu cobai reprezintă o metodă bizară, în acest caz meseria de „observator” dovedindu-se una usturătoare la propr