Bucureşti, Timişoara, Constanţa, Arad şi Cluj sunt primele oraşe din ţară în care companiile aproape că au reluat dinamica angajărilor de dinainte de criză, având în vedere că rata şomajului din aceste regiuni este la jumătate faţă de media naţională, iar numărul de şomeri mai are puţin până a ajunge la nivelul din 2008.
În Bucureşti, spre exemplu, rata şomajului a scăzut în luna iulie a acestui an la 2% (comparativ cu 1,8%, cât era în iulie 2008, înainte de criză), iar recruiterii resimt această revenire prin prisma faptului că au început să se confrunte din nou cu deficit de forţă de muncă bine calificată. Cu toate acestea, judeţul Timiş este "campionul" în ceea ce priveşte şomajul scăzut, având în vedere că la jumătatea anului rata şomajului a ajuns la 1,75%, fiind cu numai 0,35% mai mică decât în iulie 2008.
"În Bucureşti - cel puţin- se resimte faptul că şomajul a scăzut, pentru că ne confruntăm iar cu deficit de personal, chiar dacă acesta nu este la nivelul de dinainte de criză. Este clar că numărul ofertelor de joburi a crescut, pentru că au fost scoase câteva sute de joburi la concurs numai în lunile iulie şi august, dar nu putem spune că am ajuns la nivelul din 2008", este de părere Mirela Marinescu, recruitment manager în cadrul grupului cu activităţi în domeniul resurselor umane APT.
Cu toate acestea, în cele mai sărace judeţe, unde şi raportul PIB per capita este cel mai scăzut din ţară, şomajul a rămas la valori ridicate. În Vaslui, spre exemplu, rata şomajului a ajuns în luna iulie a acestui an la 8,95%, în timp ce în iulie 2008 rata şomajului era de 3,9%.
"Bucureşti, Timiş, Constanţa sunt centre puternic dezvoltate, pe când zone precum Mehedinţi, Vaslui sau Galaţi au fost dintotdeauna la coada clasamentului, pentru că investitorii s-au ferit de aceste regiuni. Cred că şomajul- cel puţin în zona Bucureştiului- e uşor mas