Oradea a ieşit în stradă ieri, cu ocazia celei de-a şaptea ediţii a Carnavalului Florilor, eveniment organizat în parteneriat cu oraşul Debreţin, din Ungaria, sub motoul "Fereastră deschisă spre Europa".
Flori şi petale montate pe statui de polistirien, scene precum „Vise de dragoste " generate de imaginea muzicii lui Liszt Ferencz, acte istorice semnate de oameni importanţi, cai şi husari sculptaţi, sunt câteva dintre grupurile statuare care au defila ieri. Acestea au pornit din oraşul maghiar Debrecen având ca destinaţie Oradea.
În spatele frumuseţii acestor care alegorice se ascund săptămâni bune de muncă dar şi multă migală. Aproximativ trei milioane de fire de flori sunt aşezate pe aceste autovehicule pline de culoare. Unii artişti aleg să folosească flori uscate tocmai pentru a reduce din costurile destul de ridicate. „Noi folosim flori uscate. Astfel putem defila de mai multe ori iar florile dacă sunt păstrate în condiţii bune pot fi folosite şi în anul următor", a spus Szabo Erszebet, specialist în aranjamente florale. La împodobirea unui asemenea car lucrează zeci de mâini dibace pe durata mai multor săptămâni. Figurinele sunt sculptate din polistiren după care urmează ornamentarea cu flori. „Finalizarea unui car poate dura mai bine de două luni, de aceea avem nevoie de mai multe persoane care să ne ajute. Implicăm şi tinerii tocmai pentru a duce tradiţia mai departe", a mai spus Szabo Erszebet. Pentru un asemenea car alegoric se investeste până la 12 mii de euro.
Unic în Europa
Carnavalul Florilor de la Debrecen este unic în Europa şi se desfăşoară sub însemnul florilor, muzicii şi dansului. Pe lângă cele cinci care alegorice, carevana florilor a mai cuprins douăsprezece trupe de dans, ansambluri folclorice şi trupe de majorete. Totodată, din decor nu au lipsit maşinile de epocă. Alaiul a pornit din faţa blocurilor Zigzag, a trecut pe