Tot mai mulţi vasluieni care muncesc peste hotare îi iau pe cei mici cu ei pentru a reîntregi familia. Elevii pleacă pe urmele părinţilor, să înveţe la şcoli din străinătate. Cei mai mulţi nu au de gând să se întoarcă în ţară.
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vaslui este asaltat zilele acestea de părinţi care solicită transferul copiilor din şcolile vasluiene în cele din ţările unde muncesc. Luminiţa Ivan, din Bârlad, este una dintre sutele de mămici care au decis să-şi ia fetiţa cu ea. Femeia este plecată în Italia de şase ani şi nu are de gând să mai revină în ţară decât ca turist.
Italia, destinaţia preferată
„Fetiţa mea a terminat gimnaziul şi am decis să urmeze un liceu din Italia. Nu mai puteam să mă împac cu gândul că este atât de departe de noi. O vedeam doar în vacanţe şi atunci doar câteva zile. Dorul de noi i-a afectat, oarecum, rezultatele la învăţătură, în sensul că mai lua şi note mai mici la unele materii“, ne-a spus femeia de 42 de ani. Ea lucrează acolo ca menajeră, iar soţul ei este şofer de TIR.
Potrivit datelor oferite de IŞJ Vaslui, cei mai mulţi copii care părăsesc sistemul de învăţământ din judeţ au părinţii plecaţi în Italia. Din cele 405 cereri înregistrate de la începutul acestui an, 252 sunt pentru Italia, după care urmează Spania cu 65 şi Anglia cu 27 de solicitări. De asemenea, cele mai afectate sunt şcolile din învăţământul primar şi gimnazial, mai bine de jumătate din cereri fiind ale copiilor care urmează cursurile acestor unităţi şcolare.
„Chiar dacă îmi pare rău, eu îi înţeleg pe părinţi deoarece există o diferenţă majoră între România şi alte ţări din Uniunea Europeană. Spre exemplu, învăţământul românesc pune foarte mult accent pe teorie, în timp ce în Spania se pune accent pe dezvoltarea de competenţe. Să nu uităm nici de alocaţiile de stat, în străinătate acestea fiind de câteva sute de eur