Investitorii pe pieţele de capital speră că, odată cu îndepărtarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, exporturile de petrol ale Libiei vor fi reluate.
Speranţa investitorilor că, odată cu intrarea rebelilor libeni în Tripoli, nu va mai trece mult şi vor fi reluate exporturile de petrol a tras în sus bursele europene, care au deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de ieri. Acelaşi scenariu a avut loc şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). La închiderea şedinţei, indicele general (BET-C) avea un avans de 1,16%. Revenirea a fost mai vizibilă în cazul indicelui BET-FI, care a închis cu un plus de 2,42% peste nivelul de vineri.
La finalul şedinţei de tranzacţionare de la Bucureşti, bursele vest-europene înregistrau avansuri de cel mult 2,3%, linie urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu până la 3,2%. Şi bursele din Statele Unite au deschis şedinţa de ieri în creştere cu peste 1%. Pe acelaşi fundal de exaltare privind înfrângerea lui Muammar Gaddafi şi reluarea exporturilor de petrol, s-a produs şi scăderea preţului barilului cu peste doi dolari, până la circa 106 dolari, potrivit Reuters.
Incertitudinea de pe bursepune în pericol privatizările
Turbulenţele de pe pieţele financiare ar putea da peste cap planurile guvernelor europene de a scoate la vânzare participaţii deţinute de stat la mai multe companii, potrivit unei analize Reuters. Motivul: valoarea acestor companii a scăzut considerabil în ultima perioadă. Este şi cazul băncii ruse Sberbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 24% de la începutul acestei luni. Grecia, care şi-a propus să strângă 1,7 miliarde euro din privatizări până la sfârşitul lunii septembrie şi un total de cinci miliarde euro până la finele anului, a anunţat deja că este posibil ca planurile să fie întârziate.
Şi Turcia, Suedia şi Irlanda au renunţat la ideea de