La doar trei săptămâni de când „a îndrăznit“ să scadă ratingul SUA, agenţia de evaluare financiară S&P trece prin schimbări majore. După retrogradarea SUA, autorităţile americane au demarat două anchete care vizezază Standard&Poor’s. Acum, preşedintele agenţiei a demisionat.
La 2 august, pieţele răsuflau uşurate: luptele politice din Congresul american au fost lăsate de-o parte, iar oficialii au majorat - pe ultima sută de metri - plafonul datoriei publice, iar cea mai mare economie din lume a evitat intrarea în incapacitate de plată.
Consecinţele retrogradării
Însă peste numai trei zile mai târziu, bursele americane sufereau cea mai abruptă scădere din ultimii trei ani. Motivul a fost decizia agenţiei de evaluare financiară Standar&Poor's (S&P) de a reduce cu o treaptă (de la „AAA" la „AA+") ratingul de ţară al Statelor Unite ale Americii. Oficali americani - inclusiv preşedintele Barack Obama şi Timothy Geithner, secretarul trezoreriei - au declarat că sunt „dezamăgiţi" şi că nu înţeleg decizia agenţiei.
La alte câteva zile, Departamentul pentru Justiţie şi Comisia pentru Valori Mobiliare şi Schimb anunţau că anchetează ratingurile acordate de S&P unor portofolii în care se aflau şi credite ipotecare subprime. Agenţia le-a acordat acestora cel mai ridicat calificativ, însă în timpul crizei valoarea lor a scăzut considerabil. Acum, la doar trei săptămâni de la acest episod, Deven Sharma, preşedintele agenţiei, a anunţat că demisionează pentru „noi oportunităţi". Decizia nu are nimic de-a face cu retrogradarea ratingului SUA, spun reprezentanţii agenţiei.
Mai mult, în ultimele şase luni, membrii consiliului de administraţie al S&P caută un înlocuitor pentru Sharma. Acesta va renunţa la funcţie începând cu 12 septembrie, însă va rămâne în cadrul agenţiei drept consilier. Potrivit unor surse citate de „The Wall Street Journal", acesta inte