Criza economică nu a adus doar o scădere a preţurilor pentru locuinţe, ci şi taxe în plus, pe care cumpărătorul trebuie să le suporte din buzunarul propriu. Printre cele mai noi se numără certificatul energetic şi asigurarea obligatorie în caz de calamităţi.
Albaiulienii care doresc să cumpere o locuinţă prin programul „Prima Casă” trebuie să ştie înainte de toate care este suma maximă acordată de bancă potrivit veniturilor salariale. După aflarea sumei, începe vânătoarea de locuinţe la preţuri avantajoase. Apartamentele au cea mai mare căutare, deoarece sunt mai ieftine decât casele şi au toate utilităţile incluse. Totuşi, ştim cu toţii că apartamentele, în cele mai multe cazuri, nu sunt foarte generoase ca spaţiu, chiar dacă au câte două sau trei camere.
Mai este bine de ştiut că un apartament mare (chiar dacă se vinde la un preţ bun) atrage după sine taxe mai mari, iar dacă doriţi să-l cumpăraţi prin programul „Prima Casă” aveţi de plătit nu mai puţin de şapte taxe mari şi late.
Taxele pe care le suportă cumpărătorul imobilului pe lângă valoarea locuinţei
Aşadar, pe lângă împrumutul de la bancă, trebuie să mai aveţi şi ceva economii, cel puţin 2.000 de euro, pe care să vă bazaţi. Prin programul „Prima Casa”, banca nu dă creditorului mai mult decât valoarea locuinţei pe care doreşte să o cumpere, astfel îi impune acestuia un evaluator. Raportul de evaluare diferă de la o bancă la alta şi costă în jur de 350 lei.
O altă taxă pe care cumpărătorul o suportă este pentru Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare (AEGRM), în valoare de 96 lei.
Banca va mai impune să daţi un avans proprietarului locuinţei de minim 5% din suma împrumutată, înainte de acordarea creditului, iar preţul contractului de vânzare-cumpărare care se încheie la notar costă în funcţie de suprafaţa locuinţei, iar suma depăşeşte 2.000 de lei, cu toate taxele incl