La 25 de kilometri de Zalău, în localitatea Sâmnihaiu Almaşului, un tânăr şi-a deschis o afacere cu struţi.Dan Pocola este student la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napaca şi în primăvara acestui an, a pus pe roate o mică afacere cu struţi în localitatea Sâmnihaiu Almaşului.
Dan spune că ideea unei astfel de afaceri, de a creşte struţi i-a venit după ce a urmăriut la televizor o emisiune. „Mă uitam la televizor la emisiunea Viaţa Satului şi acolo s-a prezentat povestea unui crescător de struţi, dintr-o altă localitate de la noi din ţară”, mărturiseşte Dan.
A început afacerea cu 20.000 de lei. A reuşit să economisească jumătate din sumă în perioada vacanţelor de vară, când a lucrat în construcţii. Cealaltă jumătate a primit-o de la părinţi. Dan a cumpărat patru struţi, un mascul şi trei femele, şi materiale de construcţii pentru ţarcuri, pe care le-a construit cu ajutorul unor prieteni.
Un ou de struţ costă 80 de lei
Cele trei femele produc doar două ouă săptămânal, pe care Dan le comercializează pe E 81, chiar în faţa gospodăriei unde creşte struţii, clienţii fiind trecătorii de pe E 81. „Nu pot să spun că am clienţi fideli. Trecătorii de pe Drumul European 81, opresc şi cumpără. Mi-am făcut singur reclamă şi am amplasat în faţa gospodăriei un banner. E vizibil. Mulţi opresc, vin, întreabă şi cumpără”, spune Dan. Preţul unui ou este de 80 de lei, iar banii necesari pentru hrana săptămânală a păsărilor este de 50 de lei. „Dimineaţa şi seara trebuie hrăniţi cu un amestec de cereale din orz, ovăz, porumb şi grâu în proporţie variabilă, pentru care am nevoie de 50 de lei. Practic, cu banii obţinuţi din vânzarea a patru ouă cumpăr hrana pentru o lună”, povesteşte economistul.
Dan spune că afacerea ar aduce un profit rezonabil în cazul în care şi producţ