Toate băncile care au acordat credite în franci şi-au ajutat într-un fel sau altul clienţii cu probleme, însă doar OTP a luat măsuri oficiale pentru tot portofoliul de clienţi şi a făcut public acest lucru
Urmând modelul băncii-mamă din Ungaria, OTP este prima şi singura bancă locală care a făcut public faptul că va acorda un ajutor clienţilor împrumutaţi în franci elveţieni. Banca maghiară, al cărei portofoliu de clienţi cu credite ipotecare în franci elveţieni se apropie de 14.000 de persoane, a decis să reducă dobânda cu un punct procentual şi să sisteze plata principalului pe o perioadă de doi ani.
Potrivit reprezentanţilor băncii, impactul acestor măsuri asupra ratei lunare ajunge la 25%. La un credit de 100.000 de franci luat pe 20 de ani, rata scade cu 100 de franci. Deşi este singura care a decis să aplice aceste măsuri nediscriminatoriu întregului portofoliu de clienţi, OTP nu este singura instituţie de credit care a luat decizii în sprijinul clienţilor, pentru a limita impactul aprecierii francului elveţian cu aproape 100% faţă de 2007 (anul în care s-au dat cele mai multe credite în moneda elveţiană). Raiffeisen, Bancpost, Volksbank şi Millennium au luat măsuri similare, au arătat pentru Capital reprezentanţii acestor bănci.
Refinanţarea nu este o soluţie. Unii ar mai da credite în franci
Mai toate băncile contactate de Capital susţin că schimbarea monedei creditului prin refinanţare nu este o soluţie în acest moment, având în vedere că dobânda la creditele în euro şi mai ales la cele în lei este substanţial mai mare decât cea la creditele în franci contractate în 2007-2008. O eventuală refinanţare ar fi şi greu de acordat, în condiţiile în care valoarea garanţiilor imobiliare a scăzut substanţial.
„Nu putem exclude posibilitatea ca francul să rămână o soluţie bună. Creditele sunt luate pe 20-30 de ani. Am avut şi clienţi