Cele mai mari zece proiecte eoliene funcţionale în acest moment în România au o capacitate instalată totală de peste 700 MW, cât un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, investiţiile în aceste parcuri de "mori de vânt" fiind de peste 1,2 mld. euro.
Parcurile eoliene reprezintă cel mai fierbinte domeniu de investiţii al momentului, giganţii energetici internaţionali fiind aduşi în România de unul dintre cele mai bune vânturi din Europa, dar mai ales de schema de sprijin pe care statul român este pe cale să o pună în aplicare şi care prevede subvenţii de peste 10 miliarde de euro pentru investitorii în energie verde în următorii zece ani.
Primele cinci parcuri ca dimensiune au fost realizate de companii mari, puţine firme de talie mică reuşind să reziste în cursa eoliană din cauza costurilor foarte mari pe care acest tip de proiecte le presupune.
CEZ (Cehia) a investit aproape 600 de milioane de euro în Fântânele, o comună dobrogeană care dintr-un anonimat total a ajuns pe prima pagină a ziarelor de business europene. Cehii sunt urmaţi de compania Energias de Portugal, care în afară de cei 139 MW care sunt deja funcţionali, în luna septembrie va mai avea încă 69 MW.
Italienii de Enel au depăşit încă de luna trecută pragul de 100 MW instalaţi în vânt, iar până la finalul acestui an ar mai putea ridica un parc de 70 MW. Petrom, cea mai mare companie din România, face deja probele la parcul eolian de la Dorobanţu, ButanGas a terminat parcul eolian de 25 MW, iar Martifer a început să se mişte la Babadag.
Au creat 1.200 de locuri de muncă
"În medie, pentru un MW în parcuri eoliene se ia în calcul o investiţie de 1,7 milioane de euro. Tot la fiecare MW instalat în parcuri eoliene se formează circa 1,7 locuri de muncă, potrivit statisticilor europene. Vorbim practic de investiţii de peste 1,2 miliarde