Danemarca şi-a prezentat Strategia pentru Arctica pentru următorii zece ani. Guvernul danez confirmă că, până în 2014, va revendica fondul submarin de la Polul Nord. Demersul implică Danemarca într-o rivalitate cu Rusia, Statele Unite, Canada şi Norvegia.
Potrivit documentului, Danemarca, Groenlanda şi Insulele Feroe, teritorii autonome din Arctica, au elaborat o strategie comună ce prevede prezentarea "documentelor în sprijinul revendicării a trei zone în jurul Groenlandei, dintre care o zonă la nord de însulă ce acoperă, printre alte zone, Polul Nord". Revendicarea, ce va fi făcută cel târziu în 2014, angajează regatul scandinav într-o competiţie susceptibilă să creeze tensiuni cu Rusia, Statele Unite, Canada şi Norvegia, alte ţări suverane. Toate cele cinci ţări riverane revendică teritorii în regiunea amintită.
Topirea banchizei şi noile tehnologii incită dorinţa de a intra în posesiunea Marelui Nord, regiune bogată în hidrocarburi în care accesul devine tot mai uşor. Miza teritoriilor este aşadar mare. Conform Institutului American de Geofizică (USGS), Cercul Polar ar putea ascunde echivalentul a 90 de miliarde barili de petrol şi 30% din rezervele de gaze naturale nedescoperite încă în lume.
Şefa diplomaţiei daneze, Lene Espersen, a declarat că Strategia pentru Arctica 2011-2020 are ca obiectiv asigurarea unei "dezvoltări durabile a Ţinutul Arctic în deplinul respect al naturii şi mediului". În luna mai, ea afirma că "Polul Nord nu reprezintă un obiectiv în sine". Danemarca intenţionează să lucreze "în strânsă cooperare" cu partenerii săi internaţionali, a mai subliniat ea într-un comunicat.
În termenii declaraţiei de la Ilulisaat, Groenlanda, cele cinci ţări riverane au decis în 2008 să îşi reglementeze revendicările în regiune pe cale negociată. Danemarca, Rusia, Statele Unite, Canada şi Norvegia dispun în prezent de o zonă econo