Acţiunile BRD (BRD) au scăzut luni cu 2,05% şi au temperat ascensiunea Bursei la 1,16%, astfel că indicele general (BET-C) a recuperat o parte din corecţia din precedentele două şedinţe, însă lichiditatea pieţei abia s-a apropiat de 20 milioane lei. În şedinţele de joi şi vineri, Bursa a scăzut cumulat cu 5,8%.
Directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rareş Nilaş, spune că piaţa este dominată de speculatori, aceştia reacţionând la ştirile externe mult mai mult decât la cele externe, iar absenţa investitorilor instituţionali locali este cea mai vizibilă în această perioadă.
"Băncile sunt primele afectate în criza datoriilor suverane, iar preţul acţiunilor băncilor româneşti este influenţat de percepţia de pe pieţele internaţionale, iar investitorii văd în şedinţele de creşteri oportunităţii de a vinde. Speculatorii aşteaptă un nou val de ştiri ca să vândă, merg pe principiul cumpără pe zvon şi vinde pe ştire. Lumea este în aşteptare, «să vedem ce se mai întâmplă şi după aceea luăm decizia»", a declarat Nilaş.
Indicele extins al bursei BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 1,18%.
"În lipsa unor măsuri ferme care să stabilizeze cel puţin la nivel emoţional investitorii, volatilitatea va continua, iar tranzacţiile se vor face în continuare cu ochii aţintiţi pe indicii Dow Jones ori DAX. Prudenţa rămâne în continuare o atitudine ce se poate dovedi salvatoare într-un astfel de context. Am putea asista la anumite reveniri în următoarele zile, însă nu cred că am ajuns la acel punct de echilibru care ar putea impulsiona formarea unui trend ascendent. Cred, totuşi, că este iminent acel moment când se va acorda încredere unui nou model economic ce poate convinge că este capabil să rezolve treptat problemele şi să tempereze actualele temeri, ia