O mâncare atât de simplă, ieftină şi gustoasă încât e aproape improbabil să existe. Şi totuşi este. Am cunoscut-o sub numele de "cartofi răntăliţi" (nici acum nu sunt sigur ce înseamnă) dar îmi amintesc perfect cum se insinuează gustul dulceag al cepei în acest piure cvasi-prăjit pe care îl aşteptam cu bucurie. Martore sunt zilele în care nimeream fără voia mea în postul bunicilor. Secretul acestei mâncări-garnituri fruste şi săţioase este simplitatea şi lipsa oricărei inhibiţii.
Porţii:4
Timp preparare: 45 minute
Ingrediente:
1,2 kg cartofi curăţaţi şi tăiaţi în cuburi mari
1 ceapă albă mare
o lingură boia de ardei dulce
o legăturică de pătrunjel verde
3 linguri de ulei
sare şi piper
Preparare:
Cartofii se pun la fiert în apă cu sare şi se fierb ca pentru orice piure. În paralel, curăţaţi ceapa şi tocaţi-o mare.
După ce cartofii au fiert scurgeţi apa de pe ei şi sfărâmaţi-i mare cu furculiţa.
Într-o tigaie încăpătoare încingeţi uleiul şi rumeniţi ceapa. Ceapa trebuie să fie sticloasă înspre prăjită.
Când ceapa este făcută adăugaţi boiaua şi rumeniţi-o uşor. Adăugaţi cartofii şi rumeniţi piureul uşor. Asezonaţi cu sare şi piper.
Acest piure se serveşte ca atare - amestecat cu pătrunjel tocat proaspăt, alături de o salată de roşii sau ca o garnitură.
www.cevabun.ro O mâncare atât de simplă, ieftină şi gustoasă încât e aproape improbabil să existe. Şi totuşi este. Am cunoscut-o sub numele de "cartofi răntăliţi" (nici acum nu sunt sigur ce înseamnă) dar îmi amintesc perfect cum se insinuează gustul dulceag al cepei în acest piure cvasi-prăjit pe care îl aşteptam cu bucurie. Martore sunt zilele în care nimeream fără voia mea în postul bunicilor. Secretul acestei mâncări-garnituri fruste şi săţioase este simplitatea şi lipsa oricărei inhibiţii.
Porţii:4 @N