Rezerva Federală americană (Fed) a acordat băncilor şi companiilor împrumuturi de la bugetul de stat de 1.200 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2008 în efortul de a evita căderea economiei într-o recesiune profundă, potrivit unei analize Bloomberg, care atenţionează că aceste date au fost până în prezent secrete. Suma este de aproape trei ori mai mare decât deficitul federal al SUA din 2008 şi depăşeşte câştigurile totale din decada încheiată în 2010 ale tuturor băncilor girate de stat.
Citigroup şi Bank of America erau, de departe, campionii lumii financiare în SUA în 2006, perioada de apogeu a pieţei imobiliare. Acel an a fost cel mai bun din istorie pentru cele mai mari zece bănci şi firme de brokeraj din SUA, aducându-le profituri de 104 miliarde de dolari. Până în 2008, când piaţa imobiliară s-a prăbuşit, forţând companiile să ceară împrumuturi de urgenţă de 669 miliarde de dolari de la Fed. Volumul acestor credite este enorm în comparaţie cu ajutoarele publice de 160 de miliarde de dolari primite de cele zece companii de la Trezoreria SUA.
Campionul împrumuturilor acordate de Fed este Morgan Stanley, cu 107,3 miliarde de dolari primite. Citigroup a accesat 99,5 miliarde de dolari, iar Bank of America 91,4 miliarde de dolari.
"Acestea sunt cifre uluitoare. Vorbim de aristocraţia finanţelor americane care s-ar fi dus la vale fără fondurile federale", spune Robert Litan, fost oficial al Departamentului de Justiţie. În anii 1990 el a făcut parte dintr-o comisie care a cercetat cauzele crizei financiare de atunci.
La două săptămâni după prăbuşirea băncii Lehman Brothers, în septembrie 2008, Morgan Stanley a încercat să calmeze îngrijorările pieţelor că ar putea fi următoarea instituţie de credit care intră în faliment. Banca a anunţat atunci că "are o situaţie solidă a capitalului şi lichidităţii".
Suma de 1