Recent descoperit de oamenii de ştiinţă pe coasta Islandei, curentul rece ar putea compensa procesul de încălzire din zona Atlanticului de Nord. Curentul nordic islandez, care şi-a făcut de curând apariţia în previziunile climatologice, va regla climatul Atlanticului de Nord, susţin oamenii de ştiinţă.
Un curent oceanic rece şi de mare adâncime, descoperit recent lângă coasta Islandei, ar putea face ca Atlanticul de Nord, adică Europa şi America de Nord, să fie mai puţin influenţat de schimbările climatice decât se credea, scrie publicaţia britanică „The Daily Mail". Curentul nordic islandez (North Icelandic Jet - NIJ) alimentează principalul sistem de curenţi din Atlanticul Meridional, Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), un model gigant cunoscut drept „marea centură transportatoare a oceanului", care reglează climatul Americii de Nord şi al Europei.
Răcirea emisferei nordice
Până la această descoperire, oamenii de ştiinţă credeau că cea mai mare parte a apelor reci care formau curenţii de mare adâncime venea din zona coastei Groenlandei şi era de fapt apă dulce rezultată din topirea gheţarilor. Totuşi, spun specialiştii, se pare că acest curent contribuie mai mult la sistemul AMOC decât o face curentul din Groenlanda. Curentul „centurii transportatoare", introdus în filmul despre protecţia mediului „An Inconvenient Truth" al lui Al Gore, transportă apa caldă de suprafaţă din zona tropicală a Atlanticului spre zonele arctice.
În cadrul acestui proces, apa încălzeşte aerul la latitudini mai mari, se răceşte, coboară, apoi se întoarce spre Ecuator, sub forma unui curent oceanic de adâncime. Din moment ce apa dulce îngheaţă la temperaturi mai ridicate decât apa sărată, aceşti specialişti au sugerat că apa dulce, provenită din topirea gheţarilor şi din alte fenomene care au legătură cu încălzirea, ar ajunge în Atlanticul de Nord