Unele bănci europene ar putea fi silite să recunoască pierderi mai mari decât capitalurile proprii
La Commerzbank gaura s-ar traduce printr-o sumă de două ori şi jumătate mai mare decât banii acţionarilor
Pe vârf de criză financiară, în toamna anului 2008, sintagma "prea mari ca să fie lăsaţi să cadă" a fost repetată obsesiv cu referire la marile corporaţii bancare. Plecând de la această premisă băncile centrale au pompat bani în sistem pentru a susţine instituţii de credit virtual insolvente. Potrivit unor statistici publicate ieri de Bloomberg, numai Fed a lansat facilităţi de credit în valoare de 1.200 mld. USD pentru a fi accesate de companii financiare din SUA şi de peste Atlantic.
La trei ani de la cutremurul sistemic major, băncile sunt încă vulnerabile la noi şocuri. Calcule realizate de Egan Jones Credit Company arată că unele instituţii de credit europene trebuie deja să îşi asume pierderi pe active riscante care se apropie sau chiar depăşesc propriul capital. Commerzbank, numai pe titlurile de stat ale ţărilor periferice ale zonei euro, ar trebui să şteargă 25 mld. euro, în timp ce capitalul propriu este de 10 mld. euro.
Băncile au făcut eforturi de îmbunătăţire a bilanţurilor, spune Andrew Haldane, Director Executiv la Banca Angliei, citat de publicaţia britanică The Telegraph. Potrivit acestuia, în ultimii trei ani la nivel global băncile s-au capitalizat cu 500 mld. USD şi şi-au redus activele cu 3.000 mld. USD.
Analistul financiar Porter Stransberry afirmă însă că adecvarea capitalului tangibil la plasamente este foarte slabă în sistemul bancar european şi că multe bănci sunt "probabil falite". Ieri o bancă din Grecia chiar s-a aflat la un pas de colaps fiind salvată în ultimul moment printr-o capitalizare de 50 mil. euro făcută de primele patru instituţii de credit din sistemul elen. Acestea au dorit să preînt