Foto: Thinkstock Atenţie cu îi juri „credinţă veşnică” pentru că dacă persoana este atinsă de vicii, o dată ce devine „jumătatea” ta, e aproape sigur că îşi va transfera anticipat, încă din timpul vieţii, „moştenirea” de vicii. Acestea sunt concluziile experţilor americani, care au observat că studiile anterioare care ridicau în slăvi relaţiile matrimoniale şi, în general, pe cele stabile, ca fiind mană cerească pentru sănătate şi viaţă lungă, pot fi uşor contrazise în anumite situaţii.
Astfel, s-a constatat că dacă partenerul de viaţă are viciul băuturii, al drogurilor, al fumatului, este cartofor, afemeiat, dependent de computer, de televizor, de junk-food, dulciuri şi hrană nesănătoasă în general, ai şanse infime să îl dezveţi de asemenea vicii. În schimb, ai cele mai multe şanse să te molipseşti şi tu, chiar dacă nu ai asemenea vicii şi ai fost obişnuit cu un stil de viaţă sănătos.
Profesorul Corinne Reczek de la Universitatea din Cincinnati, care a coordonat un studiu realizat pe 122 de femei şi bărbaţi fie căsătoriţi, fie într-o relaţie stabilă pe o durată cuprinsă între 8 şi 52 de ani, a constatat că, în majoritate, bărbaţii sunt cei care „propagă” viciile lor către partenerele de viaţă. Astfel, dacă ai lângă tine un fumător înrăit sau un dependent de junk food, în scurt timp vei începe şi tu să fumezi şi să te îndopi cu cartofi prăjiţi, cu hamburgeri şi cu alte mâncăruri nesănătoase. Dacă ai un sedentar, nu vei mai ieşi decât rar la plimbare. În schimb, îţi vei petrece majoritatea timpului şezând pe canapea. Dacă stă cu ochii în computer, precis vei sfârşi şi tu prin a umbla oriunde cu laptopul legat de gât.
„E vorba de anihilarea responsabilităţii personale. Partenerul care observă un viciu la celălalt nu încearcă să-l oprească, sugerându-i astfel că i-ar fi astfel complice la viciul său” şi astfel se produce, inconştient, un t