Plonjonul de pe burse din ultimele săptămâni al acţiunilor băncilor a captat atenţia, dar sectoarele care au fost lovite cel mai crunt de furtuna bursieră au fost cele industriale, în special cele ale industriei grele, cel mai expuse în cazul unei recesiuni economice, scrie Les Echos.
Într-o singură lună, acţiunile companiilor ale căror activităţi sunt legate de oţel au plonjat cu 34% pe bursele lumii, declin de două ori mai mare decât media principalelor 500 de companii cotate în Europa. Grupul german Kloeckner şi-a văzut capitalizarea de pe piaţă înjumătăţită. Titlurile ArcelorMittal au picat cu 38%. Sectorul auto urmează celui siderurgic în acest masacru, cu o prăbuşire de 30%.
Evoluţiile nu au de-a face cu hazardul. Aceste ramuri industriale riscă să fie primele lovite în cazul în care economiile lumii intră în recesiune, aşa cum se tem pieţele.
Analiştii ING estimează şansele unei recesiuni la 30-40%, iar ei avertizează că această probabilitate este în creştere.
"Deja unele grupuri mari amână investiţiile de amploare. Sunt lansate doar proiecte care aduc profit imediat. Companiile îşi ajustează stocurile, ceea ce are consecinţe asupra activităţii", spun analiştii.
În acest climat, pieţele se tem de uriaşii industriali precum Fiat, care riscă să fie prinşi în prima linie dacă turbulenţele economice revin.
Pentru moment, investitorii din Europa sunt atraşi de acţiuni ale jucătorilor rezistenţi la recesiune, precum producătorii de ţigarete, de alimente, bunuri de larg consum sau medicamente. Chiar dacă vin vremuri tulburi, europenii vor continua să fumeze, să mănânce sau să consume pastile, încheie Les Echos.
Plonjonul de pe burse din ultimele săptămâni al acţiunilor băncilor a captat atenţia, dar sectoarele care au fost lovite cel mai crunt de furtuna bursieră au fost cele industrial