Liderul de grup al liberalilor din Camera superioară, senatorul Puiu Haşotti, se arată dezamăgit de premierele Executivului în materie de ordonanţe şi asumare de răspundere.
Reporter: Cum a fost, până acum, acest mandat?
Puiu Haşotti: Fiecare mandat are un specific al lui. Cred că acest mandat s-a caracterizat printr-o luptă politică, luptă care a constat în faptul că între Putere şi Opoziţie a existat o diferenţă extrem de mică. O altă caracteristică a acestui mandat, şi cred că este principala, e aceea că Parlamentul a fost ignorat şi dispreţuit întrucât, pentru prima dată în istoria postdecembristă a României, un Guvern a preferat să legifereze prin asumări de răspunderi, treisprezece, şi prin sute de ordonanţe de urgenţă care, odată date, îşi fac efectele. Parlamentul, prin urmare, a devenit un fel de ghişeu în care Guvernul să îşi depună actele normative, iar Puterea reprezentată în Parlament să voteze orbeşte tot ceea ce a venit de la Guvern. Este o premieră care aduce mare atingere unei adevărate vieţi parlamentare şi democratice.
Rep: Şi celelalte guverne şi-au asumat răspunderea şi au dat şi ordonanţe de urgenţă...
P.H.: Da. Guvernul Tăriceanu în patru ani de zile şi-a asumat răspunderea de trei ori, guvernele Boc şi-au asumat răspunderea de treisprezece ori în doi ani şi jumătate. Guvernul Adrian Năstase şi-a asumat răspunderea de patru ori în patru ani. Numărul de ordonanţe de urgenţă al Guvernului Boc este triplu faţă de numărul de ordonanţe al Guvernului Tăriceanu sau al Guvernului Năstase. Deci lucrul acesta este incalificabil, dar iată că, din păcate, în România se petrece. În nici un Parlament şi în nici un Guvern din nici o ţară a lumii civilizate nu se întâmplă aşa ceva: să se guverneze prin ordonanţe de urgenţă şi asumări de răspundere.
Rep: Care a fost cel mai bun punct al acestui mandat?
P.H.: Îmi este greu să s