Metalul preţios a mers din record în record, apropiindu-se ieri de pragul de 1.900 de dolari/uncie
Indicele volatilităţii a crescut cu 125% de la începutul lunii iulie până săptămâna trecută
Indicele volatilităţii, barometrul nervozităţii în pieţele financiare, a crescut cu 125% de la începutul lunii iulie până la vârful din săptămâna trecută, iar piaţa de capital românească a urmat acelaşi tipar binecunoscut: când pe pieţele dezvoltate scăderile ating 4-5%, bursa noastră scade cu 7-8%, potrivit unei analize a casei de brokeraj X-Trade Brokers.
"Este un efect al lipsei de lichidităţi. Scăderile sunt mai adânci la noi, deşi de obicei şi revenirile sunt mai spectaculoase decât pe pieţele dezvoltate. Se vede însă pe piaţă lipsa de încredere a investitorilor locali, care acţionează aproape întotdeauna în siajul capitalurilor străine, deşi uneori legăturile reale nu sunt deloc puternice", a explicat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
Aurul - principalul câştigător
Aurul a fost câştigătorul principal al situaţiei dificile din pieţe. Metalul preţios a mers din record în record, apropiindu-se ieri de pragul de 1.900 de dolari/uncie. "Câştigul spectaculos adus de deţinerea de aur indică anticipări ale unei inflaţii scăpate de sub control, ceea ce nu este deocamdată cazul. Dacă Federal Reserve nu va comunica la finalul acestei săptămâni că urmează să tipărească o cantitate importantă de bani - sporind astfel inflaţia - atunci creşterea aurului se va dovedi într-o proporţie importantă nejustificată, iar aurul s-ar putea deprecia masiv", a declarat Victor Safta.
O calmare temporară
Pe de altă parte, presiunea accentuată a pieţelor pentru o soluţie cuprinzătoare, prin emisiunea unor obligaţiuni la nivel european sau extinderea Fondului de Stabilitate Europeană (EFSF) nu a topit