Prin aceste cuvinte se autocaracteriza celebrul pictor suprarealist, mărturiseşte istoricul de artă Radu Varia, care l-a cunoscut îndeaproape. Pe cei doi i-a legat o trainică prietenie. Radu Varia a colaborat cu Salvador Dalí, cu care a lucrat şi la realizarea muzeului din Figueras dedicat pictorului.
„Adevărul": Prietenia dumneavoastră cu genialul pictor spaniol a influenţat, de-a lungul timpului, patrimoniul cultural româno-spaniol şi european?
Radu Varia: Suntem departe azi de timpurile în care George Călinescu deplora, în „Impresii asupra literaturii spaniole", absenţa din conştiinţa noastră a marii culturi iberice, deşi, scria el, suntem atât de legaţi de această ţară, în primul rând prin limbă. Salvador Dalí declara, de altfel, la New York, pe la sfârşitul anilor '70: „Prietenul meu Varia nu m-a învăţat limba română; mă mir însă şi eu cât de bine o înţeleg, şi asta fiindcă e o limbă latină". Îndelungata noastră prietenie a generat într-adevăr lucruri extraordinare, pe fondul sublimării de către Dalí a figurii Împăratului Traian, cuceritorul Daciei, născut într-o mică localitate din apropierea Sevilliei. Axa Traiană Spania - România era reprezentată în zilele noastre de el, Dalí, şi, la celălalt capăt, de subsemnatul. Mai mult, pictorul se proclama „catolic, apostolic, roman şi român". Ultimul cuvânt i l-am sugerat eu, iar el l-a adoptat pe loc cu mare entuziasm.
Ce însemna împăratul roman pentru marele pictor?
Împăratul Traian era, în cuvintele lui Dali, „cea mai poetică fiinţă care a existat vreodată", iar lumea, „în loc să citească coloanele jurnalelor, în care nu găseşte nici urmă de informaţie", ar face mai bine să citească zilnic Columna lui Traian, prima bandă desenată în basorelief din istorie. Acest lucru, adăuga el, le-ar permite tuturor să înţeleagă, în sfârşit, semnificaţia Monumentului de la Adamclisi, considerat de Dalí cel