Dan Selegean, dresor de câini şcolit de Ministerul de Interne, spune că pentru a scăpa de muşcătura unui maidanez trebuie să cunoaştem, în primul rând, comportamentul câinilor. Autorităţile din Alba Iulia estimează că oraşul este populat de aproximativ 400 de maidanezi.
Dan Selegeam este dresor de câini în cadrul IPJ Alba. Specialistul ne-a dezvăluit un minighid de apărare în situaţiile în care ajungem faţă în faţă cu un câine agresiv. Dresorul susţine că trebuie căutate mai întâi cauzele care duc la apariţia comportamenului agresiv.
.„În primul rând se datorează respingerii noastre. Au fost cazuri în care oamenii au fost muşcaţi de câinii de pe stradă, aşa că şi-au atras un val de antipatie. Pot fi şi factori de mediu, cum ar fi căldura excesivă, o înfometare îndelungată. Pot fi câini carte au un temperament agresiv, mai ales liderii de grup“, susţine Dan Selegean, desor de câini, în cadrul IPJ Alba.
Coada ridicată şi mârâitul, semne de agresivitate
Ca să ne putem apăra, trebuie, în primul rând să ştim care este comportamentul patrupedelor atunci când vor să muşte şi când doar atenţionează. Semnalele de agresivitate sunt multe, dar clare. Dresorii susţin că o coadă ridicată, un mârâit ameninţător, o atitudine, chiar o privire ameninţătoare, sunt semne clare de agresivitate.
„Este interzis, nu se recomandă în niciun caz să ne întoarcem să fugim, e cea mai mare greşeală. Apoi, nu schiţăm niciun gest de agresiune împotriva lui. În cele mai multe cazuri, dă semnalul şi celorlalţi câini din haită, care de obicei înconjoară victima“, a subliniat Selegean.
Şi lătratul patrupedelor poate să scundă mai multe aspecte, Câinele poate să latre de bucurie, sau să te avertizeze, sau pur şi simplu cerşeşte ceva de mâncare.
Un semnnal clar că un câine vrea să te atace este atunci când îţi apare în faţă ameninţător, cu o privire deosebit de f