Timp de decenii, ziua de 23 august a fost deturnată de comunişti, fiind celebrată ca ziua naţională a României prin ample manifestaţii de stradă, defilări, cântece patriotice şi revoluţionare.
După Revoluţie, această zi a fost, pe nedrept, lăsată uitării, rolul principalilor actori ai evenimentului din 23 august 1944 fiind, în continuare, prezentat eronat.
Toţi cei pe care Revoluţia din 1989 ne-a prins cu cravata roşie abia legată de gât păstrăm, undeva în suflet, nişte amintiri vagi despre o zi de vară în care ieşeam pe stadioane, formând cu trupurile noastre litere şi cuvinte care preamăreau Partidul şi Conducătorul.
După Revoluţie, ziua de 23 august a devenit, pentru unii, „ziua trădării" - momentul în care mareşalul Antonescu, erou naţional şi anticomunist, a fost arestat şi ţara predată Uniunii Sovietice.
Departe de a fi o zi naţională sau o zi care trebuie lăsată uitării, comemorarea zilei de 23 august ar trebui să devină prilejul prin care fiecare dintre noi am putea cădea la pace cu propriul nostru trecut.
Click aici şi spune şi tu dacă mai putem reda acestei zile semnificaţia sa istorică şi dacă suntem capabili să înţelegem acele evenimente produse acum 67 de ani