Dacă vă întrebați ce va urma după ce Gaddafi va fi înlăturat de la putere, ei bine nu e prea greu de ghicit: cele 47 de miliarde de barili de petrol sunt privite cu interes de occidentali, dar și de chinezi.
Libia, principala rezervă de petrol din Africa şi cel de-al patrulea producător de pe continent, exporta înainte de revolta împotriva regimului Muammar Gaddafi 80% din 'aurul său negru' către Europa, în special către Italia şi Franţa.
Chinezii, cu ochii pe Libia
Guvernul Chinei a cerut marţi Libiei să-i protejeze investiţiile, mai ales în sectorul petrolier, după ce insurgenţii libieni au ameninţat cu anularea unor acorduri comerciale şi economice între Beijing şi regimul lui Muammar Gaddafi, semnalează EFE.
'Investiţiile chineze din Libia, mai ales în petrolul acesteia, reprezintă un aspect al cooperării economice mutuale şi interesează în mod reciproc ambele ţări', a subliniat într-o conferinţă de presă Wen Zhongliang, înalt funcţionar din cadrul Ministerului chinez al Comerţului.
Responsabili ai companiei petroliere aflate în mâinile insurgenţilor libieni, AGOCO, au semnalat luni că Rusia şi China şi-ar putea pierde contractele în materie de resurse naturale din Libia pentru că nu au sprijinit rebeliunea împotriva lui Gaddafi.
China are investiţii în Libia în valoare de 18 miliarde de dolari, proiecte la care lucrau 35.000 de chinezi înainte de a fi evacuaţi la declanşarea conflictului în februarie, adaugă sursa citată.
Cea mai mare companie petrolieră de stat din China, CNPC, a informat luni în legătură cu rezilierea a şase proiecte de explorare în Libia şi Niger în valoare de 187 milioane de dolari din cauza conflictului civil din aceste ţări.
China, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, s-a abţinut de la vot în martie când s-a aprobat instituirea une