La finalul Zilelor Mondiale ale Tineretului, estimările organizatorilor arată că impactul economic al vizitei Papei Benedict al XVI-lea asupra Madridului a fost unul benefic. Profiturile calculate de organizatori se ridică la 100 de milioane de euro, în timp ce Camera de Comerţ şi Industrie din Madrid spune că profitul total, în ce priveşte cazarea, transportul şi comerţul, ajunge la 160 de milioane de euro. Sursa: Reuters
Potrivit publicaţiei "El Pais", după consultarea oficialilor din cele trei sectoare economice, cifra ar scădea la 52,8 milioane de euro, fără a lua în considerare câştigul de imagine obţinut de capitala spaniolă, având în vedere prezenţa a peste un milion de tineri la eveniment şi transmisiunile în direct.
Cele mai mari profituri le-au obţinut patronii de restaurante (peste 30 de milioane de euro) şi cei de hoteluri (15 milioane de euro).
Arhiepiscopul Madridului a anunţat că firma PricewaterhouseCoopers va face un audit final al impactului economic al evenimentului.
Proteste de stradă violente la Madrid
Peste 5.000 de spanioli au ieşit în stradă, săptămâna trecută, nemulţumiţi de costul exorbitant al vizitei la Madrid a Papei Benedict al XVI-lea, în contextul în care Spania se confruntă cu o importantă criză economică. Ei susţineau că ar fi fost vorba despre 100 de milioane de euro, costuri totale, care să includă şi asigurarea securităţii Papei de către forţele de ordine.
Organizatorii au precizat, însă, că aceste costuri sunt suportate de Vatican. Timp de trei zile, pelerinii, protestatarii şi poliţiştii au avut ciocniri, sporadic, în stradă, până când forţele de ordine au decis să blocheze accesul în piaţa centrală a capitalei spaniole.
Poliţiştii au încercuit şi au blocat intrarea în piaţa centrală din Madrid, folosind 20 de dube din dotare, pentru a-i împrăştia pe demonstranţi, alergându-i pe st