Asistăm în prezent la o nouă lovitură de teatru în contextul afacerii DSK, întrucît justiţia americană a decis clasarea afacerii. Fostul preşedinte al Fondului Monetar Internaţional nu este însă considerat efectiv nevinovat de către procurorul american Cyrus Vance. Iată o nuanţă importantă, după cum remarcă Matei Vişniec.
O nuanţă care nu-l avantajează, din punct de vedere moral, pe Dominique Strauss-Kahn, chiar dacă acesta are şansa de a-şi recupera paşaportul şi de a se întoarce cît mai repede în Franţa.
Într-un raport de 25 de pagini adresat judecătorului, procurorul Cyrus Vance explică următoarele: pe data de 14 mai, în camera cu numărul 2806 a Hotelului Sofitel de la New York, Dominique Strauss Kahn a avut "o relaţie sexuală precipitată" cu camerista Nafissatou Diallo.
Cum însă nu se poate stabili într-un mod total independent că a fost vorba de o relaţie forţată, şi cum doamna Diallo a prezentat în mod succesiv trei versiuni contradictorii în privinţa celor petrecute, procurorul cere abandonarea procedurii penale.
Să reţinem din toată această saga judiciară excesiv de mediatizată cuvîntul "precipitat". Un cuvînt cheie, pentru că pe cît de precipitată a fost relaţia sexuală dintre cei doi, pe atît de precipitată a fost şi justiţia americană cînd i-a pus cătuşe la mîini lui DSK şi l-a cazat timp de trei zile într-o închisoare federală.
Tot la fel de mare a fost şi precipitarea presei şi a mediilor de informare care au comentat zile în sir evenimentul devenit subiect senzational mondial. Cineva a calculat de cîte ori ziarele din lume l-au demolat pe DSK pe prima pagină ca pe un monstru pervers: de peste 131 de mii de ori.
S-a precipitat, în context, şi o tînără ziaristă şi scriitoare franceză care a depus o plîngere în Franţa pentru o tentativă de viol atribuită lui DSK în 2003.
Se va precipita oare şi DSK să revină