Ministerul Finantelor a atacat cu recurs hotararea Tribunalului Constanta care a dat castig de cauza companiei Rompetrol Rafinare in procesul prin care statul roman contesta hotarari ale Adunarii Generale a Actionarilor. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanta, iar termenul stabilit de instanta pentru judecarea recursului este 12 decembrie 2011. Decizia Tribunalului (data in iunie 2011) inseamna practic ca Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), din grupul Rompetrol, nu mai datoreaza statului nici un ban din creanta in valoare de 603 milioane de dolari convertita in obligatiuni in 2003.
Obiectul procesului este actiunea in anulare a hotararii nr. 4 si constatarea nulitatii absolute a hotararii nr. 20.
In octombrie 2003, cind compania era controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, Guvernul Nastase a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.
Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.
KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat.
Statul a contestat anul trecut in instanta decizia Rompetrol de conversie in actiuni a obligatiunilor ramase nerascumparate.
Totodata, la sfarsitul lunii iunie 2010, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat sa fie utilizate pentru plata unei parti a datoriei catre stat. In urma operatiunii au fost subscrise