Dobânzile interbancare la euro au urcat continuu în prima parte a acestui an, ceea ce a condus la o majorare graduală a costului creditelor. Tendinţa s-a stopat recent şi este posibil ca dobânzile să stagneze o perioadă. Cum economia zonei euro este încă fragilă, Banca Centrală Europeană ar putea evita noi majorări de dobândă în acest an.
Trimestrul al doilea din 2011 a arătat că economia europeană şi-a încetinit rata de creştere. Cu foarte puţine excepţii, deloc notabile, statele membre au prezentat creşteri trimestriale mai mici de 0,5%, punând sub semnul întrebării momentul în care tendinţa de revenire a economiei se va încadra pe o pantă clară de creştere.
Veştile nu sunt îmbucurătoare, însă aduc un avantaj colateral: dacă economia nu creşte, dobânzile rămân scăzute.
Banca Centrală Europeană a majorat deja în două runde dobânda-cheie, iar luarea unor decizii similare în următoarele luni ar risca să trimită economia înapoi în recesiune. Această pauză ar putea face ca rata lunară la creditele în euro să devină mai stabilă pentru o perioadă, după ce primele luni din 2011 au adus majorări graduale
pentru suma de plată la credit.
Tensiunile financiare au coborât dobânzile în euro
Euribor la 3 luni (principalul indice de dobândă folosit de bănci la creditele în euro) începuse să dea emoţii datornicilor în prima parte a anului, când valoarea sa ajunsese la peste 1,5%, dublu faţă de valoarea înregistrată în urmă cu doar 12 luni.
Turbulenţele din ultimele săptămâni, zvonurile privind economiile Italiei şi Spaniei şi datele deloc îmbucurătoare legate de revenirea statelor Uniunii Europene au tăiat elanul de creştere din ultima perioadă al dobânzilor în euro.
După ce la începutul lunii august depăşise pragul de 1,6%, Euribor la 3 luni a scăzut în ultimele două săptămâni până la 1,536%.
Şi Euribor la 6 lu