Uniunea Europeană a plătit anul acesta ajutoare pentru 350.000 hectare de teren agricol lăsate pârloagă de proprietari. Paradoxal, fermierii în cauză nu au încălcat legea.
Un italian misterios, pe care sătenii nu l-au mai văzut de câţiva ani, a cumpărat în judeţul Dolj câteva mii de hectare de teren agricol. După ce a preluat terenul de la ţărani, investitorul italian a dispărut. „Mie mi-a dat 800 de lei pentru două hectare. Am văzut însă că italianul a lăsat terenul necultivat şi atunci m-am apucat să-l lucrez tot eu. Ca mine, au făcut şi alţii", ne-a povestit un fost proprietar din comuna Vârtop.
Ce nu ştiau însă ţăranii din Vârtop la vremea respectivă, dar au aflat ulterior, este că străinul a făcut o afacere foarte bună. Deşi nu a lucrat terenul, a încasat subvenţia pe care o acordă Uniunea Europeană, prin statul român, fermierilor. „Nici nu l-a interesat să planteze ceva", mai spune fostul proprietar.
Falsul fermier din Dolj este doar unul dintre zecile de mii din România care primesc aproximativ 80 de euro la hectar, subvenţie pentru stimularea agriculturii, fără să însămânţeze un bob de grâu. Afacerea a căpătat proporţii, aşa încât anul acesta 27 de milioane de euro sunt încasate gratuit de astfel de deţinători de terenuri agricole şi păşuni.
Aceştia nu încalcă însă legea, ci doar speculează o scăpare a ei. Banii provin din Fondul European de Garantare Agricolă şi singura obligaţie legală este ca subvenţionaţii să menţină suprafeţele „în bune condiţii agricole şi de mediu". Ministrul Agriculturii susţine că statul român nu are prea multe căi de a schimba această situaţie. „Fondurile vin direct de la UE şi noi nu putem interveni", ne-a declarat Valeriu Tabără. Totuşi, în 2010, s-a încercat impunerea unui impozit de 400 de lei la hectar pentru cei care nu-şi lucrează terenurile, însă ideea a rămas la stadiul de proiect legislativ. @N_P