„Postul” diplomatic al Republicii Moldova îşi deschide porţile la Timişoara. Profesorul şi doctorul Silviu Sofronie va deţine, din 31 august, titlul de consul al statului moldovean.
Consulatul onorific al Republicii Moldova de la Timişoara vine în sprijinul celor aproximativ 7.000 de cetăţeni din Basarabia, care locuiesc în cele cinci judeţe: Timiş, Arad, Hunedoara, Bihor şi Caraş-Severin.
„Nu avem însă un număr real al cetăţenilor veniţi din Republica Moldova. Foarte mulţi basarabeni au căpătat şi cetăţenia română. Dar în cele cinci judeţe sunt aproximativ 7.000 de cetăţeni moldoveni”, a declarat viitorul consul onorific al Moldovei, Silviu Sofronie. Cel mai nou consulat din Timişoara îşi deschide porţile pe 31 august. Profesorul şi doctorul Silviu Sofronie spune că nu trebuie minimalizat termenul „onorific”, pentru că acesta are chiar mai multe atribuţii decât un consulat general. „Îşi poate asuma mai mult decât treburile consulare legate de acte şi probleme juridice. Este mai mult un centru cultural şi de afaceri. Sigur că ne vom asuma şi funcţia de a apăra drepturile basarabenilor, legate de actele de şedere, consiliere şi asistenţă juridică”, a explicat Sorfonie.
Zece consulate
Silviu Sofronie s-a născut la Zăicani, raionul Râşcani, din Republica Moldova. Este membru în Societatea chirurgilor din Republica Moldova, Societatea oncologilor din Republica Moldova şi este vicepreşedinte în Societatea de chirurgie plastică şi estetică din Republica Moldova. Este autor a 181 de publicaţii ştiinţifice, două teze de doctorat, 13 cărţi, două invenţii şi 27 de inovaţii. Actualmente este profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii de „Vasile Goldiş” din Arad.
În Timişoara funcţionează două consulate generale, ale Italiei şi Serbiei, dar şi un consulat, al Republicii Federale Germania. Zece ţări, Franţa, Olanda, Suedia, Austr