România se situează 'undeva între 6 şi 7', pe o scară de la 1 la 10, unde 10 ar însemna recesiune, a declarat, la un post de televiziune, fostul premier Theodor Stolojan.
În opinia sa, pentru economia României riscurile provin, la ora actuală, numai din exterior şi pot afecta exportul şi fluxurile de capital.
'Să nu uităm, România are o datorie publică mică, dar are o datorie externă, făcută în principal de sectorul privat în ultimii doi ani şi de sectorul public, care a atins 97 de miliarde de euro. Deci, orice defecţiune în fluxurile de capital pentru refinanţarea sau plata la scandenţă a acestei datorii externe sigur că ne-ar provoca probleme. Deci, eu cred că ne situăm undeva între 6-7, pe o scară de la 1 la 10, în care 10 ar însemna că se întâmplă recesiune', a afirmat Stolojan.
Cel mai mare risc pentru România, a apreciat fostul premier, este ca acea creştere economică proiectată pentru anul viitor la 3,5%, faţă de 1,5 - 1,6% anul acesta, să nu se realizeze şi atunci reducerea deficitului bugetar de la 4,4% în acest an la 3% în anul viitor să devină o sarcină extrem de grea, dacă nu imposibil de realizat într-un an electoral.
Al doilea risc este blocarea fluxurilor de capital din motive externe şi cu probleme pentru finanţarea datoriei sau refinanţarea datoriei externe a României, iar al treilea risc - condiţionat de cele dinainte - o deteriorare a creditelor bancare, ca urmare, de această dată, a încetinirii creşterii economice, a stagnării.
'Sistemul bancar din România, deşi este bine capitalizat iar acest lucru este recunoscut de către toată lumea, are probleme însă serioase cu privire la creditele considerate pierderi şi îndoielnice. Am nişte date raportate de BNR la 30 iunie 2011 şi volumul creditelor considerate pierderi şi îndoielnice a ajuns la peste 46 miliarde de lei, în creştere cu