PDL a câştigat alegerile parţiale din judeţul Neamţ, aducând la vot peste jumătate din alegători, iar USL şi-a adjudecat mandatul de parlamentar pus la bătaie în Maramureş cu un scor mult mai mic decât prevesteau sondajele. Ca şi la scrutinurile precedente, rezultatul de duminică a depins de mobilizarea baronilor locali.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a obţinut peste 17.000 de voturi la colegiul din Neamţ unde a candidat pentru mandatul de parlamentar rămas vacant după decesul lui Victor Surdu (PSD). Numărul este de peste două ori mai mare decât cel al voturilor obţinute de Surdu în 2008 - aproximativ 8.155 de voturi. Unul din motive este că pre¬zenţa la vot în colegiul unde au avut loc alegerile a fost de peste 55%, o cifră puţin obişnuită în România ultimilor ani, marcată de o prezenţă slabă la vot. Candidatul USL, Liviu Harbuz, a obţinut 45% din voturi, într-un fief care aparţine în mod tradiţional PSD.
„În cazul parţialelor, a contat mobilizarea locală. În zona aceea, Pinalti (Gheorghe Ştefan, şeful Consiliului Judeţean - n.r.) are mai multă influenţă, deşi este contestat de unii primari, dar distribuţia veniturilor depinde de el", spune analistul Cristian Pîrvulescu.
Acuzaţiile nu au lipsit nici în timpul campaniei, nici după anunţarea rezultatelor. Ieri, preşedintele PSD, Victor Ponta, afirma că USL a cheltuit două milioane de euro pentru a câştiga alegerile din Neamţ. „Din informaţiile pe care le ştim de la PDL, au fost aproape două milioane de euro investite de Gheorghe Ştefan, Culiţă Tărâţă şi Porumboiu, care depind de subvenţiile şi avantajele date de Ministerul Agriculturii. Au fost bani veniţi de la Ministerul Agriculturii către marii latifundiari", a susţinut Ponta.
Pe de altă parte, Gheorghe Ştefan şi-a explicat strategia prin faptul că întreaga campanie a fost menţinut