Economistul şef al Raiffeisen Bank România Ionuţ Dumitru explică la RFI că “nu există nici măcar în literatură un anumit standard după care să spui că rezerva în aur este adecvată sau nu”. Reacţia vine după ce preşedintele Traian Băsescu, a pledat, luni, la TVR pentru începerea proiectului Roşia Montană pe motiv că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR. Aurul este o investiţie sigură dar nimeni nu poate spune de cât are nevoie o Bancă Centrală, explică Ionuţ Dumitru.
Rep: Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR. Tot şeful statului spunea că România are o rezervă de 103 tone de aur, pe care trebuie să o ridice la 200 de tone. În acest context presedintele spunea “ca şef de stat parcă aş vrea să îmi pun ţara în siguranţă”. Prin urmare v-aş întreba are nevoie Banca Naţională să-şi dubleze rezervele în aur?
Ionuţ Dumitru: “Că are nevoie sau nu are nevoie nu cred că poate să spună cineva foarte sigur. În niciun caz nu strică să ai o rezervă de aur importantă sau mai mare decât o ai în contextul în care dacă ne uităm în momentul de faţă rezervele internaţionale ale unei Bănci Centrale în ce constau: aur plus valute convertibile. Iar în ceea ce priveşte valutele convertibile, lucrurile sunt destul de incerte: aici discutăm de euro şi dolar, care sunt destul de volatile în ultima perioadă în contextul în care şi zona euro şi SUA se confruntă cu dificultăţi destul de mari.
Deci practic rezervele în aur, mai ales în contextul în care preţul aurului a crescut foarte mult în ultimii ani, sunt evident mai bune decât în valutele convertibile, fără niciun dubiu. Dar nu poţi să…nu există nici măcar în literatură un anumit standard după care să spui că rezerva în aur este adecvată sau nu.
Dacă ne uităm