Britanicii vor să-i lase fără carnet de conducere pe diabetici. Practic, interpretează excesiv o decizie a Comisiei Europene care le interzice celor care fac repetate crize glicemice să se urce la volan.
Comisia Europeană spunea clar în 2009, că diabeticii care fac două crize hipoglicemice într-un an nu au voie să conducă. Britanicii au ignorat până anul acesta prevederea, iar acum se gândesc să o pună în practică într-o variantă mai strictă. Adică, îi lase fără permis pe toţi cei un milion de oameni, care se tratează cu insulină.
În România, hotărârea europeană se aplică de anul trecut şi într-o variantă mai permisivă. Şi autorităţile noastre ar putea lua în calcul modelul englezesc, mai ales că acum se lucrează la un nou Cod Rutier.
"Avem aprobate două ordine de ministru în acest sens. Unul se referă la lista unităţilor autorizate pentru examinarea potenţialilor conducători auto, iar celălalt se referă la normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii conducători auto", a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătăţii.
Autorităţile europene au decis să-i controleze drastic pe diabeticii care conduc după ce au constatat că aproximativ 3% din accidentele din Uniune se produc din cauza comelor glicemice. Adică, diabeticul care nu-şi ia insulina la timp îşi pierde pentru un moment cunoştinţa. Suficient să-şi curme viaţa sau să ucidă alţi oameni.
Acum, în România, retragerea permisului auto al unui diabetic depinde doar de medicul său de familie. Numai doctorul poate anunţa poliţia dacă pacientul este sau nu apt să conducă. Până astăzi nu a existat nici măcar o singură situaţie de acest fel.
"În situaţia în care Poliţia este sesizată că unul dintre deţinătorii unui permis de conducere suferă de o boală incompatibilă cu calitatea