Pastele reprezintă un ingredient de bază în bucătăria mondială, gurmanzii având la dispoziţie zeci de feluri, de toate mărimile şi culorile
Pentru mult timp, tradiţia i-a atribuit lui Marco Polo aducerea pastelor în Italia, după expediția sa din Orientul Îndepărtat la sfârșitul secolului 13. Această teorie a fost însă infirmată de multe documente scrise, care atestă existenţa pastelor în Italia înainte ca veneţianul să exploreze Orientul Îndepărtat. Din câte se pare, etruscii, adevăraţi gurmanzi ai Antichităţii, au consumat o formă de pastă, fapt dovedit de uneltele găsite în mormintele lor. De asemenea, pastele şi-au făcut simţită prezenţa şi în Imperiul Roman. Literatura clasică include multe surse importante, de la Varrone, ce în secolul 1 î.e.n. vorbea despre lixulae, ruda antică a pastelor gnocchi, la bucătarul Apicio, care, tot în acea perioadă, menţionează lagane, o formă a lasagniei de astăzi. Anul oficial de apariţie al pastelor pare însă să fie 1145. Geograful arab Al-Idrisi, în cartea sa intitulată „Pentru cei care au pasiunea de a călători în jurul lumii“, a observat ca în Trabia, un oraş la 30 km depărtare de Palermo, un fel de mâncare era preparat din griş în formă de panglici, ce era exportat în Calabria şi în multe ţări musulmane şi creştine. Prima atestare oficială a pastelor o regăsim într-un document italian medieval. Făcând inventarul unei moşteniri, notarul genovez Ugolino Scarpa include „una bariscela plena de macaronis“ („un castron plin cu macaroane“). Acest document demonstrează că legenda potrivit căreia Marco Polo a adus pastele în Italia, în urma călătoriei lui în China (1295), nu este adevărată.
Deliciu culinar
Însă, de atunci și până în zilele noastre, pastele s-au diversificat uimitor și au devenit un ingredient de bază în multe din bucătăriile lumii. Producerea diferitelor tipuri de paste a devenit o ade